Könyvviteli szolgáltatóként, György-Barabás Ágnes, ez év májusában ünnepli a szakmában eltöltött harmincadik évét. Ebből az alkalomból beszámolunk a könyveléssel kapcsolatos elvárásokról, az általa koordinált átalakulásról,illetve az aktuális szakmai kihívásokról.

  Az elmúlt években a hatóságok elektronikus ügyintézése, az adatrögzítés és a könyvelést segítő elektronikus szolgáltatások megjelenésének következtében, a könyvelői szakma jelentősen átalakult. A könyvviteli szolgáltatással foglalkozó vállalkozások működésük során új kihívásokkal, elvárásokkal  szembesültek, s ezek erősítik az átalakulás folyamatát és növelik a munka hatékonyságát.

  Az informatikai eszközök használatának elterjedése általánossá teszi, a digítalizációt. Folyamatosan változik a jogszabályi környezet. Az elmúlt években a jogszabályok már nem csak január 1-jével változtak,hanem év közben is többször vannak jelentősen módosulások. Új adónemek jönnek és adómértékek változnak, a korlátozó intézkedések miatt egy sor speciális és ideiglenes rendelkezés lép életbe,majd határnap kitűzésével megszűnnek. Tehát a körülmények naprakész tudást követelnek meg,s ez állandó kihívások elé állítják a szakmát,

  Az elvárásoknak akkor lehet megfelelni ha használjuk a korszerű adatrögzítési programokat és a digítalizációs eszközöket,ez új kompetenciákat és eszközöket kíván.

  A hatóságok gyakran újabb és újabb intézkedéseket jelentenek be, a hivatalok rendelkezésére álló könyvelési adat mennyisége jelentősen megnövekedett. Ezeknek az adatoknak a feldolgozása rendszerezése az adóhatóság feladata és az ellenőrzések alapja.

  Ezzel nekünk is lépést kell tartani, egyrészt megfelelő kapacitású számítógépeket kellett beszerezni, illetve új programokat honosítani és nem utolsó sorban megfelelően képzett munkatársakkal kell dolgozni.

  Jelenleg a könyvviteli szakmában nem az adatok rögzítése az elsődleges, hanem az hogy a munkafolyamat pontosabb, gyorsabb és hatékonyabb lehet, illetve a folyamatok transzparensek és naprakészek.

  plakat konyveles small

  A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.